Uprzejmie informujemy, iż istnieje obowiązek rejestracji działalności rolniczej polegającej na produkcji oraz wprowadzaniu żywności do obrotów organach Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Aby uzyskać wpis do Rejestru prowadzonego przez PPIS w Proszowicach należy wypełnić i dostarczyć do siedziby PSSE w Proszowicach ul. Grzymały - Siedleckiego 2 załączony druk. Konieczne jest podanie numeru gospodarstwa rolnego nadanego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Rejestracja jest bezpłatna.
Wszelkie dodatkowe informacje dotyczące rejestracji działalności rolniczej można uzyskać poprzez kontakt pod numerami telefonów: 12 386 34 11 lub 12 386 00 15
Obowiązek rejestracji lub zatwierdzenia działalności podmiotów działających na rynku wytwórców żywności wynika z art. 61-67 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 z późn. zm.). Zgodnie z art. 61 wskazanej ustawy Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny jest organem właściwym w sprawach rejestracji, zatwierdzania, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które m.in.: produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego.
Produkcja pierwotna (podstawowa) jest zdefiniowana w art. 3 ust. 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 i oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory.
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny w Proszowicach
mgr inż. Katarzyna Bandoła
W celu ułatwienia stosowania przepisów przez osoby zajmujące się produkcja pierwotną, w załączeniu zamieszczono Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw opracowane przez przedstawicieli Głównego Inspektora Sanitarnego do zapoznania się i wdrażania w gospodarstwach.
Pliki do pobrania:
Źródło: proszowice.psse.malopolska.pl