Warunki uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny w gospodarstwach położonych na obszarach objętych ograniczeniami ze względu na występowanie ASF:
świnie są utrzymywane w gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem (nie ma możliwości uboju świń w gospodarstwie innym niż to, w którym zwierzęta były utrzymywane, z wyjątkiem rzeźni),
co najmniej na 24 godziny przed ubojem posiadacz informuje Powiatowego Lekarza Weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju,
osoba dokonująca uboju zwierząt musi posiadać potwierdzone kwalifikacje od przeprowadzenia uboju,
świnie te zostaną poddane badaniu przedubojowemu przez urzędowego lekarza weterynarii,
mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostaje poddane badaniu poubojowemu w tym badaniu w kierunku włośni przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii.
Urząd Gminy i Miasta Proszowice, 3 Maja 72, 32-100 Proszowice, woj. małopolskie, tel.: 12 386 10 05, fax: 12 386 15 55, email: um@proszowice.pl, NIP: 682-10-90-177