Decyzją małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego, której przewodniczył wicemarszałek Wojciech Kozak, produkty z terenu naszej Gminy - kościeleckie pierogi z kurdybankiem, kościeleckie pierogi marmurkowe oraz kościelecka strucla makowa zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
28 września w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego w Krakowie delegacja Koła Gospodyń Wiejskich Kościelec w składzie: Aleksandra Bieniada-Polak, Beata Korfel, Grażyna Połetek i Małgorzata Wilkoławska, zaprezentowała metody produkcji, tradycje i pochodzenie przygotowanych potraw. Panie opowiedziały zebranym legendę o św. Jacku, którego w podzięce za uratowanie plonów uszkodzonych w wyniku gradobicia, mieszkańcy Kościelca ugościli pierogami. Przedstawiły też, przygotowany specjalnie na tą okazję, wierszyk o kurdybanku. Delegację z Kościelca wspierał Burmistrz Gminy i Miasta Proszowice Grzegorz Cichy, który opowiedział o działalności i zaangażowaniu Pań na rzecz Gminy i kultywowania regionalnych tradycji.
Członkowie Rady i nasze gospodynie dyskutowali o: właściwościach bluszczyku kurdybanku, smażeniu powideł oraz o przerywanej fermentacji drożdży, która odróżnia kościelecką strucle makową od innych ciast. Uwagę komisja zwrócił też wyjątkowo żółty kolor strucli i pierogów, który jak wyjaśniła Beata Korfel, został uzyskany dzięki wykorzystaniu jaj kur zielononóżek hodowanych w Gminie Proszowice.
Rada w drodze głosowania, przyjęła kościeleckie przysmaki w poczet Produktów Tradycyjnych. Paniom z Kościelca serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!