![KGW Łaganów KGW Łaganów](galeria/prezentacja_potraw_kgw_laganow_2017/zdj._z_kozak.png)
7 grudnia 2017r. już po raz kolejny w siedzibie Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Krakowie odbyła się prezentacja dorobku kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich województwa małopolskiego pt. „KGW Pełne Siły i Tradycji".
Partnerem przedsięwzięcia było Województwo Małopolskie.
Uroczystość otworzył i przywitał panie z KGW oraz zaproszonych gości Prezes WZRKiOR w Krakowie Andrzej Harężlak.
W prezentacji wzięło udział 10 Kół Gospodyń Wiejskich: KGW Zagórzany - Gmina Gdów, KGW Tokarnia - Gmina Tokarnia, KGW Stręgoborzyce - Gmina Igołomia Wawrzńczyce,
KGW Władysław - Gmina Iwanowice, KGW Żary - Gmina Krzeszowice, KGW Wierzbanowa - Gmina Wiśniowa, KGW Kwaczała- Gmina Alwernia, KGW Woli Zabierzowskiej - Gmina Niepołomice, KGW Rodaki - Gmina Klucze, a Gminę Proszowice reprezentowało KGW Łaganów.
Komisja Konkursowa oraz uczestnicy prezentacji oceniali domowe, tradycyjne potrawy wigilijne, napoje i wypieki, które na świątecznie udekorowanych stołach prezentowały członkinie KGW.
W prezentacji uczestniczyli zaproszeni goście m.in: Wojciech Kozak - Wicemarszałek Małopolski, Andrzej Kosiniak-Kamysz - Prezes ZW PSL, Wojciech Spisak – Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie, Andrzej Harężlak – Prezes Wojewódzkiego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Krakowie wraz z Dionizym Patołą Przewodniczącym Rady WZRKiOR w Krakowie, a także Burmistrz Gminy i Miasta Proszowice Grzegorz Cichy oraz burmistrzowie i wójtowie z gmin uczestniczących w prezentacji, działacze KR i przedstawiciele mediów.
Panie z KGW Łaganów przygotowały wigilijne potrawy popularne w naszym regionie takie jak: karp w galarecie, ryba po japońsku, zupa grzybowa z grzankami, kapusta z grochem, smażony karp, chleb swojski, paluszki z makiem, paszteciki z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, grzyby marynowane. Wypieki m. in.: kruche i korzenne ciastka, strucla z makiem, sernik, rogaliki drożdżowe, piernik z bakaliami, sernik zasmażany, sero-mak, a także kompot z suszu owocowego, nalewkę kawową i cytrynówkę. Koła Gospodyń Wiejskich, które wzięły udział w prezentacji zostały uhonorowane przez organizatorów wyróżnieniami w formie nagród pieniężnych, dyplomów okolicznościowych i statuetkami.
Uczestnicy wydarzenia zostali w miłej atmosferze wprowadzeni w czas przedświąteczny. Pyszne potrawy, napoje i wypieki cieszyły się dużym uznaniem wśród przybyłych gości. Podsumowując tegoroczną imprezę można stwierdzić, iż tradycja polskich wsi nie ginie i przechodzi z pokolenia na pokolenie, a różnorodność KGW jest stale pokazywana i upamiętniana. Zaangażowanie pań z KGW w proces kultywowania tradycji wsi znacząco poprawia kulturę naszego społeczeństwa.
Anna Rokicińska