RSS
Wymagane jest uaktualnienie wtyczki Flash Player.
Wymagane jest uaktualnienie wtyczki Flash Player.
Projekty
Zadanie finansowane ze środków WFOŚiGW w Krakowie
Erasmus +
Znajdujesz się w:  Strona główna > Aktualności

Aktualności

 
2012-06-21

Proszowickie Produkty Tradycyjne z Zielononóżki

W dniu 13 czerwca 2012 roku, w Departamencie Środowiska, Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego odbyło się rozpatrzenie złożonych wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych z terenu Małopolski. Z powiatu proszowickiego zostały złożone dwa wnioski przez Stowarzyszenie Proszowickich Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza „Zielononóżka”. Wnioski hodowców proszowickich dotyczyły następujących produktów:

· Tuszka zielononóżki kuropatwianej

· Jajko zielononóżki kuropatwianej.

- znak_produkt_tradycyjny_net.jpg

Rada ds. Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem Pana Wojciecha Kozaka Wicemarszałka Województwa Małopolskiego oceniała wnioski po wcześniejszej prezentacji każdego ze zgłoszonych produktów.

Wniosek „Tuszka zielononóżki kuropatwianej” zaprezentowany i omówiony został przez Pana Waldemara Buckiego - Prezesa Stowarzyszenia „Zielononóżka” i Prof. dr. hab. Andrzeja Dubiela - członka Stowarzyszenia.

Rosół z makaronem i kawałkami mięsa z kur zielononóżek przygotowały do degustacji dla 14 osobowej komisji Panie Barbara Skalska i Bernadeta Rokita z Klubu Koła Gospodyń Wiejskich „Szreniawa” działającego przy Stowarzyszeniu. Przystawkę „Kogut w galarecie” wykonała Pani Elżbieta Słodowska z Opatkowic. Parę dorodnych kur rasy zielononóżka ze swojej hodowli zaprezentował w Urzędzie Marszałkowskim w Krakowie Pan Ireneusz Kopeć ze Szklanej.

Rasa zielononóżka kuropatwiana powstała przed I wojną światową i w tamtych czasach była symbolem patriotyzmu polskich rolników. Sprawą honoru gospodyń było utrzymywanie w zagrodach zielononóżki i pokazywanie zaborcy swojej niezłomnej postawy w kultywowaniu polskiej tradycji. Jest to rasa o charakterystycznych oliwkowo – zielonych nogach i kuropatwianym ubarwieniu. Kury te są doskonale przystosowane do chowu w naturalnych warunkach środowiskowych na wolnych wybiegach – charakteryzują się dużą wytrzymałością na niskie temperatury, bardzo dobrze rozwiniętą umiejętnością poszukiwania pokarmu (żerowania) i dużą odpornością na choroby. Doskonale sprawdzają się w chowie drobno – stadkowym w gospodarstwach drobnotowarowych. Kury zielononóżki potrafią najlepiej ze wszystkich pierwotnych ras korzystać z pastwiska. Dzięki tym cechom chów zielononóżek nie wymaga znacznych nakładów finansowych. Jest dobrą rasą do wykorzystywania w małych i średnich gospodarstw rolnych – argumentował prof. Andrzej Dubiel.

Drugi wniosek „Jajko zielononóżki kuropatwianej” zaprezentowany został przez Panią Marię Grabowską-Machnik ze Stowarzyszenia „Zielononóżka”. Komisja oceniająca produkty dokładnie przyglądała się pokazanym jajom zielononóżki i degustowała przygotowane z nich dania i przystawki, między innymi: jajko z grzybami, jajko z kawiorem, jajko z chrzanem, jajko z kurczakiem i serniki z jaj zielononóżek. Nad estetyką i recepturą wszystkich przysmaków czuwała Pani Elżbieta Bucka.

Jajko zielononóżki kuropatwianej pozyskuje się od kury tej rasy. Polska zielononóżka odznacza się dużą nieśnością jaj, rocznie 150 – 180 sztuk. Kura zaczyna znosić jaja pod koniec 5 miesiąca życia. Największa wydajność osiąga pomiędzy 6 a 12 miesiącem życia.

Naturalny pokarm, ekologiczne warunki bytowania oraz słońce i świeże powietrze wpływają na to, że jaja zielononóżek, poza tradycyjną funkcją żywieniową, mogą pełnić rolę leczniczą, gdyż oprócz walorów smakowych charakteryzują się obniżonym poziomem cholesterolu w żółtku. Jest to u zielononóżek cecha uwarunkowana genetycznie. Kury tej rasy nadają się bardzo dobrze do produkcji tzw. „jaj markowych” lub „nutraceutyków”.

Obydwa wnioski pozytywnie opiniował w swoim wystąpieniu, obecny na spotkaniu w Krakowie Pan Jan Pajka - Prezes Polskiego Związku Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza w Tarnowie.

Na zadawane liczne pytania przez członków komisji Rady ds. Produktów Tradycyjnych dotyczące historycznych korzeni wyrobu produktu, tradycyjnej technologii, surowców wykorzystywanych oraz sposobów wytworzenia produktu odpowiadali członkowie Stowarzyszenia obecni na spotkaniu: Elżbieta Bucka, Maria Grabowska-Machnik, Waldemar Bucki, Andrzej Dubiel, Jerzy Drożdż, Krzysztof Wrona, Zdzisław Walczyk, Krzysztof Kowalski, Jan Szczurek, Edward Przeniosło.

Urząd Gminy i Miasta Proszowice reprezentowała Pani Małgorzata Kwiatkowska, Burmistrz Gminy i Miasta Proszowice Pan Jan Makowski poparł inicjatywę hodowców-pasjonatów i zabezpieczył transport dla członków Stowarzyszenia na spotkanie w Urzędzie Marszałkowskim.

Wnioski jednomyślnymi decyzjami Rady ds. Produktów Tradycyjnych zostały ocenione pozytywnie. Komisja podkreśliła, że przedmiotowe wnioski zostały merytorycznie poprawnie opracowane i bezbłędnie napisane. Zaopiniowane wnioski zostaną teraz przekazane do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który dokona wpisu tych produktów na Listę Produktów Tradycyjnych.

Krzysztof Kowalski

UGiM Proszowice
 
Harmonogram odbioru odpadów
Portal Interesanta
Bezdomne zwierzęta
Strefa Płatnego Parkowania
poprzedni miesiąc
następny miesiąc
pn wt śr czw pt so nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
esesja
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Profil Zaufany ePUAP
Biuro Obsługi Interesanta - Dziennik Podawczy
BIP
ESP
Baza firm
Fotogaleria
Wodociągi Proszowickie
Zimowe utrzymanie dróg
System Informacji Przestrzennej
Baza Aktów Własnych
Zapłać Kartą lub Telefonem
SISMS -BLISKO
e-Usługi
Baza Noclegowa
Dopisz lub wypisz z listy subskrybentów
Jeżeli chcesz być informowany o aktualnościach w serwisie, podaj swój adres e-mail.
dopiszwypisz
Klauzula na temat danych osobowych
Monitor Polski
Dziennik Ustaw
Prokopara
Małopolska. Tutaj się inwestuje.
Szpital
Policja
Powiat Proszowicki
Powiatowy Urząd Pracy
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Proszowicach
Województwo Małopolskie
Licznik odwiedzin:
 286 556 
Urząd Gminy i Miasta Proszowice, 3 Maja 72, 32-100 Proszowice, woj. małopolskie, tel.: 12 386 10 05, fax: 12 386 15 55, email: um@proszowice.pl, NIP: 682-10-90-177
Poprawny HTML 4.01 Transitional Poprawny arkusz CSS Poprawne kodowanie UTF-8 Strona zgodna z WCAG 2.0 AA
projekt i hosting: INTERmedi@
zarządzane przez: CMS - SPI