![Kiermasz Wielkanocny Kiermasz Wielkanocny](pliki/2018/kiermasz_wielkanocny.jpg)
W dniach 17-18 marca na proszowickim rynku odbył się Małopolski Kiermasz Wielkanocny. Realizatorem projektu ze środków finansowych Województwa Małopolskiego zadania pn., Promocja i dystrybucja produktów tradycyjnych i regionalnych” byli Małopolska Spółdzielnia Rozwoju Obszarów Wiejskich, Centrum Kultury i Wypoczynku w Proszowicach oraz Gmina Proszowice. W oficjalnym otwarciu uczestniczyli: Wojciech Kozak Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Grzegorz Cichy Burmistrz Gminy i Miasta Proszowice oraz Bronisław Dutka Prezes Małopolskiej Spółdzielni Rozwoju Obszarów Wiejskich, a także Danuta Bucka Dyrektor Centrum Kultury i Wypoczynku w Proszowicach. Imprezę poprowadził zawodowy konferansjer znany z radia RMF Witold Odrobina. Na scenie wystąpiły również dzieci oraz młodzież z przygotowanym programem artystycznym. Przez dwa dni, na płycie rynku ustawionych było 20 stoisk handlowych, w których prowadzona była promocja, sprzedaż oraz degustacja produktów i potraw charakterystycznych dla regionu małopolski, a w szczególności związanych ze Świętami Wielkanocnymi. Na stoiskach promocyjnych prezentowali się:
Firma Handlowo-Produkcyjna E.W. BUCKI s.c., Elżbieta Bucka & Waldemar Bucki
Stowarzyszenie Proszowickich Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza ZIELONONÓŻKA
SKARBY DOLINY KARPIA Zator
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Janusz URYGA – PORĄBKA IWKOWSKA
Gospodarstwo Edukacyjne PSZCZÓŁKI Agnieszka i Danuta Król NIEZWOJOWICE
Koło Gospodyń Wiejskich KOŚCIELEC
Koło Gospodyń Wiejskich PRZEZWODY
Koło Gospodyń Wiejskich OSTRÓW
Koło Gospodyń Wiejskich PIEKARY
Koło Gospodyń Wiejskich STOGNIOWICE
Koło Gospodyń Wiejskich GÓRKA STOGNIOWSKA
Koło Gospodyń Wiejskich KLIMONTÓW
Firma – SPRZEDAŻ GOFRÓW i CHAŁWY
Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Proszowickiej Krakowska Kongregacja Kupiecka – Oddział Terenowy Proszowice
Uczestnicy kiermaszu mogli zakupić rękodzieła artystyczne związane ze Świętami Wielkanocnymi, koszyczki wiklinowe, wyroby z drewna, pisanki, stroiki, kartki świąteczne, palmy, zabawki z włóczki i bawełny. Dla najmłodszych mieszkańców przygotowano warsztaty ozdób plastycznych, prowadzone pod okiem wykwalifikowanego instruktora.
W czasie warsztatów można było wykonać palmy, pisanki oraz stroiki wielkanocne.
Pomimo mroźnej, wietrznej i śnieżnej pogody kiermasz cieszył się ogromnym zainteresowaniem, a drewniane i kolorowe dekoracje wielkanocne wprowadziły mieszkańców w świąteczny nastrój.
Podczas Kiermaszu degustować można było:
Produkty wpisane na listę Produktów Tradycyjnych województwa małopolskiego:
Chleb prądnicki
Precelek krakowski
Paluszki krakowskie
Ser twarogowy niedojrzewający z Limanowej
Tuszka zielononóżki kuropatwianej
Tuszka gołębia rasy Ryś Polski z okolic Proszowic
Jajko zielononóżki kuropatwianej
Kiełbasa proszowicka ze słoja
Mięso ze słoja z okolic Proszowic
Kaszanka proszowicka
Pasztet proszowicki
Głowizna proszowicka
Charsznicka kapusta kwaszona
Śliwka suska sechlońska
Jabłka z Raciechowic
Żurek po krakowsku
Barszcz czerwony krakowski
Kiełbasa wiejska iwkowska
Szynka iwkowska
Wędzonka iwkowska
Pierogi kościeleckie
Kościelecka strucla makowa
Sól wielicka
Kiełbasa lisiecka
Kiełbasa wiejska z galaretką z Nowej Wsi Szlacheckiej
Wiśnicki makaron domowy tradycyjny
Śliwowica łącka
Karp zatorski wędzony
Karp w zalewie octowej
Fileciki karpiowe w pomidorach
Pulpeciki z karpia w zalewie octowej
Potrawy z wykorzystaniem produktów tradycyjnych woj. Małopolskiego:
Żur z żurku po krakowsku
Bigos z kapusty charsznickiej ze śliwką suską sechlońską
Sałatka z wiśnickim makaronem domowym tradycyjnym
Krokiety z kapustą charsznicką
Żur z żuru na zakwasie od Piskorka
Surówki z kapusty charsznickiej
Paszteciki z kapustą charsznicką
Sernik z twarogu tłustego KLINEK z OSM Bochnia
Kapusta charsznicka zasmażana
Pierogi z kapustą charsznicką
Pierogi kościelecki z różnym nadzieniem, m.in. z kapustą charsznicką
Kościelecka Strucla makowa
Rosół z tuszki zielononóżki kuropatwianej z makaronem wiśnickim domowym tradycyjnym
Gofry z jabłkami z Raciechowic
Wiśnicki makaron domowy tradycyjny z serem tłustym KLINEK i masełkiem EXTRA BOCHEŃSKIM z OSM Bochnia
Zapiekany wiśnicki makaron domowy tradycyjny z jabłkami z Raciechowic
Kapuśniak z kapusty charsznickiej
Łazanki z kapustą charsznicką
Barszcz czerwony krakowski
Ciasto drożdżowe ze śliwką suską sechlońską
Sernik z sera twarogowego niedojrzewającego z OSM Limanowa
Bulion z tuszki gołębia rasy Ryś Polski z okolic Proszowic
Jajka zielononóżki kuropatwianej faszerowane
Do przygotowania wszystkich ww. potraw używano soli wielickiej
Produkty z Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub z Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności:
Kiełbasa lisiecka
Chleb prądnicki
Karp zatorski
Śliwka suska sechlońska
Produkty posiadające znak „Jakość Tradycja”
Nektar z czarnej porzeczki TYMBARK
Twaróg tłusty KLINEK - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Bochnia
Masło EXTRA BOCHEŃSKIE - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Bochnia
Żur od Piskorka na zakwasie – Pracownia Cukiernicza s.c. A.L.A. PISKOREK
Produkty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska:
Gospodarstwo Edukacyjne PSZCZÓŁKI Agnieszka i Danuta Król, Niezwojowice
PPUH TŁOCZNIA MAURER, Krzysztof Maurer, Zarzecze, gmina Łącko
Przetwórstwo Mięsne PŁATEK Sp. J. Nowa Wieś Szlachecka
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej
Anna Rokicińska